Skive nr. 244 - 27. august 2016

Herreekviperingshandler
John Brødbæk

2016
Herreekviperingshandler
John Brødbæk

Bemalet træskive med centralt billede af forretningen ”Mr. August” på hjørnet af Sct. Olai Gade og Stjernegade. Over forretningen er angivet Herreekviperingshandler, og under er angivet John Brødbæk 2016, Malet i stærke farver og med diverse symboler; se nedenfor.

Der er en revers med et citat fra fuglekongen:

“Hellere tage fejl som optimist,
end at få ret som pessimist”

John Brødbæk,Fuglekonge 2016/2017
 

Fuglekongen 2016-2017

Flid og arbejdsomhed er to ord, der har klæbet til John Brødbæk, siden han som otte-årig begyndte at arbejde i sin bedstefars børstenbinderværksted i Holstebro. Det fortsatte til han som 13-årig flyttede til Ringsted med sine forældre.

Efter 10. klasse kom han i lære og blev udlært i Zøfting Larsens Herre-ekviperingsforretning i Ringsted, hvor han om lørdagen var tjener i Pavillonen.

- Mens mine venner brugte deres penge, så tjente jeg penge, som han selv udtrykker det.
Som soldat i telegrafkompagniet på Almegårds kaserne i Rønne fra 1971 fik John Brødbæk en specialuddannelse og blev godkendt til at behandle hemmelige dokumenter. Med 12 og 24 timers vagter gav det en uges frihed per måned.
Den brugte han til at etablere eksport fra Bornholm af vakuumpakkede lakserester, som blev solgt gennem hans fars forretningsforbindelser i Ringsted, ligesom han var afløser i tøjfirmaet Thue i Rønne.
Med fire måneder tilbage af soldatertiden fik han job i Haagensen Herrebutik i Næstved i sine månedlige friuger, hvor han efter hjemsendelsen blev fastansat.
Det første store vendepunkt kom, da John Brødbæk i 1974 blev førstemand hos Tøjeksperten Ras i Helsinge. Samtidig blev han gift med Hanne, som han havde kendt fra skoletiden og været forlovet med i fem år.

Indkøbschef fra Hong Kong
I 1981 blev han indkøber og hurtigt efter indkøbs- og produktionschef for Tøjekspertens Indkøbsforening med kontor i Hong Kong. Hanne blev hjemme med deres to små piger, mens John havde 200 rejsedage om året i hele Asien, Mellemøsten, Finland – og danske fabrikker i Herning og Ikast.
Efter at have levet i en kuffert i syv år købte John Brødbæk 1. marts 1988 Tøjeksperten August Jørgensen i Helsingør, som i 1998 skiftede navn til Mr. August. I 1994 etablerede han Mr. August firmatøj samt modeforretningen Bison i Bjergegade, som dog blev solgt til producenten efter et par år.
Mange foreninger i Helsingør har haft stor glæde af John Brødbæks arbejdsindsats gennem årene.

Han var formand for Cityforeningen i mere end 20 år, bestyrelsesmedlem i Erhvervs- og Industriforeningen i et par perioder, medlem af byrådet 2002-2005, medlem af Helsingør Snekkersten Rotary klub siden 1991 og af Helsingørs kongelig privilegerede Skydeselskab siden 1993.

De sidste 15 år har han været formand for Brancheforeningen for Herretøj, hvor han kom i bestyrelsen i 1991.
Den sparsomme fritid bruges »til alt for lidt golf« samt i det hus, som de for 12 år siden købte i Almenucar i Sydspanien. Efter at datter Christina nu er daglig leder af Mr. August, satser John og Hanne Brødbæk på at bruge længere tid i Spanien.

 

SkivenSKIVENS SYMBOLER
• Fuglen er symbol på John Brødbæks udprægede sans for at se tingene fra oven, hans evne til at spotte nye idéer, tro på dem samt at føre dem ud i livet. Fuglen symboliserer ligeledes vilje, mod og tillid til at vingerne kan bære.
• Løven symboliserer “Konge”. Den der leder, tager ansvar og samtidig beskytter.
• Skydeskiven som fuglen dykker ned i symboliserer John Brødbæks evne til at slå til på det rigtige tidspunkt.
• Dragen står for barndom og livet under fjerne himmelstrøg (Hong Kong). Til barndommen hører nysgerrighed.
• Farven grøn: “Græsset er grønnest der, hvor man selv vander det”.
• Det orange bånd fra dragen symboliserer den “røde tråd” gennem Johns liv.
• Farven blå i silhuetten symboliserer klarhed, retfærdighedssans og diplomati.
• Farven rød er blodets farve og et symbol på et liv drevet med hjerteblod og kærlig til faget - og livet.
• De fire ringe er symbol på Johns familie: Hustru Hanne og døtrene Louise & Christina
• Symbolet i vinduerne står for initiativ. John Brødbæk har i hele sit virke både påtaget sig ansvar og taget initiativ til nye tiltag indenfor sin branche.
• De to hjerter der vender front mod hinanden symboliserer socialt engagement: Helsingør by, medarbejder- trivsel, branchen og butikslivet er den røde tråd gennem Johns virke.


KunstnerenPernille Struer er en kunstner, der med sine farverige fabel historier vækker stor begejstring i både Danmark og det øvrige Europa. Kunstanmeldere har bl.a. skrevet om Pernille Struers værker at de er en charmerende blanding af ekspressiv og naturalistisk malestil. Pernilles billeder har stor sjælelig styrke, som starter fra en dyb interesse i at udforske sit inderste, og alle de følelser der er grundstenen i at kunne bevæge sig på jorden, at kunne færdes blandt mennesker, at kunne have et samspil. Hendes billeder giver beskueren en mulighed for at opleve det forunderlige i at være i live. De er med sikker hånd udført med ærlighed og selvsikkerhed som en sand tale fra hjerte til hjerte. Flere af Pernilles værker er at finde på LO-skolen / Konventum.